Kroniek van een aangekondigd vleesschandaal

Voor de katholieken onder ons is het vastentijd. Maar ook iets minder gelovigen hangen graag hun karretje vast aan deze traditionele periode van onthouding. Tournée Minerale kiest ervoor om net iets vroeger, in de maand februari, de brouwers en alcoholstokers wat rust te gunnen. En traditioneel is aswoensdag intussen een dag waarop vegetariërs en veganisten hun eigen ‘geloof’ nog eens door de strot van vleeseters rammen. Maar dit jaar leken we te ontsnappen aan het opgestoken vingertje van deze dieren- en/of milieu- en/of gezondheidsactivisten. De befaamde actie Dagen Zonder Vlees maakte eind 2017 al bekend er de brui aan te geven. En aswoensdag viel op 14 februari. Valentijn! De kranten hadden dus genoeg ander non-nieuws om de pagina’s mee te vullen.

Dan maar geen brede bewustmaking rond onze vleesconsumptie dit jaar tijdens de vasten? Geen paniek! Gelukkig kunnen we tegenwoordig op de vleessector zelf rekenen om hun ruiten in te gooien. De familie Verbist doet in een dik half jaar op haar eentje meer kwaad voor het imago van vlees eten, dan alle dierenactivisten ter wereld samen het voorbije decennium. De familie lijkt hardleers. Ondanks alle beloftes, protocollen en dure eden zit het er bij sommige bedrijven ingebakken om de kantjes er af te lopen en af en toe zelfs alle regels overboord te gooien.

Ik stond samen met een cameraman aan de poort van slachthuis Verbist in Izegem begin september 2017. In het gezelschap van collega-journalisten wachtten we geduldig op een reactie van het bedrijf na de beelden van dierenmishandeling die Animal Rights die ochtend verspreidde. Ons geduld werd beloond. Eén van de directieleden zou een statement voorlezen. De 73-jarige zaakvoerder Louis Verbist kwam mee naar buiten, maar de communicatieverantwoordelijke maakte onmiddellijk duidelijk dat er geen vragen zouden worden beantwoord.

Van zo’n bevel trekt de gemiddelde journalist zich weinig aan, dus na de nietszeggende voorleesminuten, werd Louis –ik denk door de ploeg van VTM- zelf aangesproken. Het idee van het bedrijf om hem niet aan het woord te laten, bleek achteraf  begrijpelijk. De man werd overrompeld door de wirwar aan camera’s en microfoons en deed alles behalve zijn bedrijf behoorlijk verdedigen. “Ik zou misschien beter met pensioen gaan!” De quote zat ’s avonds enkele journaals. Maar je kon zijn woorden op verschillende manieren interpreteren…

Door de selectie van zijn woorden, leek het alsof Louis bedoelde: “Ik begrijp niet dat zoiets in mijn bedrijf kan gebeuren. Ik ben verbolgen. Ik kan dat allemaal niet meer aan. Dus ik zou beter op pensioen gaan.”

Maar mijn cameraman en ik hadden eigenlijk een hele andere indruk. En hoe vaker we onze integrale opnames opnieuw beluisterden, hoe meer we overtuigd waren van onze interpretatie. “Ik begrijp niet dat er over zoiets al die ophef ontstaat. Als die beesten tegenwerken, kan je toch niet anders. Als dat allemaal niet meer mag, zou ik beter op pensioen gaan…”

Nogmaals… het was een erg warrig interview, dus misschien schrijf ik hier zaken, die enkel in het hoofd van mezelf en mijn toenmalige collega bestaan. Maar na het nieuwe schandaal vorige week, lijkt ons vermoeden alleen maar versterkt te worden.

Natuurlijk hebben de grote retailers ook boter op het hoofd. Natuurlijk is de prijsdruk op vlees en andere verse producten een katalysator om het met de regels niet zo nauw te nemen in de sector. Dus Colruyt Group, Ahold Delhaize en collega’s: nu even doen alsof jullie neus bloedt, gaat de problemen in de sector écht niet oplossen. De bedrijven van Verbist worden hopelijk zwaar gestraft voor deze wantoestanden. Maar als er aan de verstikkende macht van de supermarkten niets veranderd, is het gewoon geduldig wachten op het volgende schandaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *